Zdrava ishrana

Hrana kao lijek

Ljudi su od davnina znali da hrana ima veliki značaj za zdravlje i život ljudi.

Sve što unesemo u svoje tijelo izgrađuje i mijenja nas, o čemu ovise naša snaga, zdravlje i život. “Neka vaša hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana.” je izreka poznatog starogrčkog ljekara sa ostrva Kos, Hipokrata.

Danas nas svakodnevno bombardiraju savjeti o zdravoj ishrani i njenoj važnosti u raznim medijima. Povremeni umor, malodušnost i bolesti također nas postavljaju u pitanje – „Što je zdrava prehrana i kako nam može pomoći da se osjećamo bolje, zdravije i zdravije?“.

“Neka vaša hrana bude vaš lijek, a lijek vaša hrana.” – Hipokrat sa Kosa

Pravilna ili zdrava prehrana u kratkom se roku može definirati kao raznolika prehrana, ali konzumirana u odgovarajućim količinama, pokrivajući dnevne energetske potrebe pojedinca. Zdrava hrana daje nam energiju, čuva zdravlje i omogućava nam uživanje u životu, sudjelovanje u mnogim fizičkim aktivnostima. Zdrava hrana čini nam se ljepšima, jer lijep izgled odraz je zdravog organizma.

Hipokrat
zdrava hrana

Piramida ishrane

Jedna od najčešćih metoda prikazivanja pravilne prehrane je dijetalna piramida.

Piramida hrane živopisno prikazuje različite skupine hrane koje bi trebale biti zastupljene u svakodnevnoj prehrani kako bi tijelu omogućili potrebne sastojke za normalno funkcioniranje.

Za svakodnevnu potrošnju potrebni su nam ugljikohidrati, masti, bjelančevine (PROTEINI), VITAMINI i MINERALI. Nema zabranjene hrane, ali unose se ispravne količine. Količine hrane su individualne i ovise o stanju organizma, zdravlju, starosti, spolu, fizičkoj aktivnosti, hroničnim bolestima itd.

Kategorije hrane u piramidi pravilne prehrane

  1. U osnovi piramide su namirnice koje bi trebale biti osnova svakodnevne prehrane, a to su voće i povrće. Bogati su vitaminima, mineralima, antioksidansima i dijetalnim vlaknima te sprečavaju oštećenje i starenje organizma. Povrće ne sadrži kolesterol i jako malo masti i kalorija. Preporučuje se jesti 2 porcije voća i 3 obroka povrća svaki dan.
  2. Drugi nivo piramide sadrži: žitarice, hljeb, krompir, tjestenine, riža, kačamak i druge proizvode od kukuruza. Preporuka je jesti 6 porcija žitarica.
  3. Mlijeko i mliječni proizvodi bogati su kalcijumom, koji je neophodan za rast, razvoj i održavanje kostiju, regulira neke funkcije mišića i igra značajnu ulogu u pravilnom funkcioniranju kardiovaskularnog sustava. Preporuka je jesti 3 porcije.
  4. Meso, riba, jaja, sirevi s punom masnoćom i koštano voće važni su izvori bjelančevina koji su osnovni građevni blokovi potrebni za rast i regeneraciju svih živih stanica u tijelu. (2 porcije)
  5. Na vrhu piramide su namirnice koje kao koncentrirani izvor energije treba konzumirati u minimalnim količinama za uravnoteženu prehranu, poput masti, ulja, šećera, slatkiša i grickalica.
piramida pravilne prehrane
voli zivi jedi

Raspored obroka

Poželjno je da unos hrane podijelimo na pet obroka, tri glavna (doručak, ručak i večera) i dva zalogaja, mada u današnje vrijeme brz tempo života često onemogućava poštivanje ovog pravila.

Osim općih načela pravilne prehrane, ne treba zaboraviti pravilnu hidrataciju i unos tekućine. Svakodnevno je potrebno piti 1,5-2 litre tečnosti. Unos tečnosti može biti veći ovisno o potrebama tijela, na primjer, pri intenzivnim fizičkim naporima kod profesionalnih sportaša. Vodu treba uzimati između obroka, a ne za vrijeme obroka kad unos vode razrjeđuje želučanu kiselinu potrebnu za normalnu probavu.

Vrlo važan element zdrave prehrane predstavlja uvođenje tjelesne aktivnosti, kao bitnog elementa pravilne prehrane i načina života uopće.