Pikantne školjkice sa globus mađarskom mješavinom i sirom
Sastojci:
1/2 konzerve GLOBUS Mix 300 gr
500 g lisnatog tjesta
100 g srednje tvrdog sira
5 šampinjona srednje veličine
malo maslinovog ulja
1 jaje
1 kašika kisele pavlake
Prstohvat soli i bibera
1 šaka mladog luka
Brašno (za posipanje)
Priprema:
Podijelite tjesto na dva djela i razvucite ih u velike kvadrate.
Isjeckajte pečurke i prodinstajte ih na ulju. Dodajte so, biber i pavlaku.
Pomješajte GLOBUS mješavinu povrća sa dinstanim pečurkama, narendanim sirom i nasjeckanim mladim lukom.
Jednu polovinu tjesta stavite na površinu posutu brašnom; podjelite fil na 6 djelova i kašikom stavite na tjesto na jednakom rastojanju.
Prekrijte drugom polovinom tjesta i isjecite na 6 školjki.
Pritisnite ivice svake školjk , a na vrhu napravite rupice viljuškom.
Premažite školjkice sa umućenim jajetom.
Pecite 20–30 minuta na 180 stepeni.
Prijatno!
Porcija: 4 osobe
Vreme pripreme: 60 min

