Beta karoten za potamnjeli ten

Svi volimo ljeto, odmor, a tu je sunce, sunčanje i potamnjeli ten.

I…. obavezno pitanje: Kako što prije pocrniti, dobiti divan bronzani ten, a istovremeno se zaštititi od štetnog UV zračenja?

Otići u prvu apoteku i kupiti kremu za zaštitu kože od UV zračenja i brzo tamnjenje kože? Ili se okrenuti ka prirodnim proizvodima koje imate oko sebe.

beta karoten

Hrana za preplanuli ten

Preplanuli ten možete imati i bez intenzivnog sunčanja tako što ćete u svoju ishranu uneti namirnice koje su bogate beta karotenom kao što su šargarepa, paradajz, spanać, lubenice, crveni grejpfrut.

Beta-karoten je biljni crveno-narandžasti pigment u biljkama i voću, posebno šargarepi i raznobojnom povrću koji daje žutu i ​​narandžastu boju.

Naziv beta karoten dolazi od grčke reči „beta“ i latinske „karota“ (šargarepa). Žuti / narandžasti pigment daje povrću i voću njihove bogate boje. H. Vachenroder je 1831. godine iskristalizovao beta karoten iz korena šargarepe i dobio je naziv “karoten”.

On je izuzetno jak antioksidans koji efikasno štiti kožu od UV zračenja i koristi se i u preparatima za sunčanje. Obnavlja kožu, usporava njeno starenje, doprinosi hidrataciji i daje joj divnu preplanulu boju. Unošenjem u organizam putem ishrane povećava količinu melanina, pigmenta kože koji deluje kao prirodna zaštita od štetnih UV zraka.

Beta karoten pomaže zdravlju

Na razne načine beta karoten može da koristi zdravlju ljudi:

Beta karoten je antioksidans

Beta karoten je, kao i svi karotenoidi, antioksidans. Antioksidans je supstanca koja inhibira oksidaciju drugih molekula; štiti organizam od slobodnih radikala.

Beta karoten može usporiti pad kognitivnih funkcija

Kod muškaraca koji su uzimali beta karoten tokom 15 ili više godina znatno je smanjena verovatnoća da će doći do opadanja kognitivnih funkcija nego kod ostalih muškaraca (istraživanje sa Harvard Medical School).

Beta karoten održava pluća zdravim tokom starenja ljudi

Istraživanja su pokazala da visoki nivo beta karotena u krvi nadoknađuje deo oštećenja na plućima izazvanih radikalima bez kiseonika.

Namirnice koje su bogate beta karotenom:

Šargarepa je izuzetno bogata beta karotenom i predstavlja najbolji izbor ako želite preplanuli ten na prirodan način.

Sledeće namirnice takođe su bogate beta karotenom:

kajsije, špargle, brokoli, kineski kupus, vlašac, lišće maslačka, grejpfrut, začinsko bilje i začini – čili u prahu, origano, paprika, peršun, kelj, kečap, mnogi margarini, luk, grašak, paprike, šljive, tikvice, spanać.