Svetski dan vegetarijanaca 1. Oktobar

Svetski dan vegetarijanstva proglašen je 1. Oktobra 1977. godine i od tada se tog dana širom sveta okupljaju vegetarijanci I svi oni koji iz bilo kog razloga prihvataju taj način ishrane.

Reč vegetarijanstvo potiče od latinske reči vegetus, što znači zdrav, svež i pun života.

Šta je vegetarijanstvo?

Vegetarijanstvo je način ishrane koja se zasniva na dobijanju nutritivnih sastojaka iz namirnica biljnog porekla koje uključuju širok spektar žitarica, mahunarki, voća i povrća čak i nekih mliječnih proizvoda i jaja ali bez životinjskog mesa i ribe

Vegetarijanstvo je bilo poznato još u staroj Grčkoj, kada su Pitagora i njegovi sledbenici iz religijskih i etičkih razloga izbacili iz ishrane meso i ribu (“Pitagorejska dijeta“). Prvo pravo vegetarijansko društvo osnovano je u Engleskoj 1847. godine i od tada svakodnevno raste broj vegetarijanaca i vegetarijanskih društava širom sveta.

svjetski dan vegetarijanstva

Najpoznatiji vegetarijanci

Navedimo samo neke od poznatih ličnosti koje su bile vegetarijanci: Mahatma Gandi, Sidarta Gautama – Buda, Pitagora, Platon, Leonardo da Vinči, Meri Šeli, Lav Nikolajević Tolstoj, Franc Kafka, Džordž Bernard Šo, Džon Koltrejn, Albert Anštajn, Novak Đoković

Ljudi prihvataju vegetarijanski način ishrane iz različitih pobuda kao što su:

 • etički problemi sa ubijanjem životinja odnosno zbog zaštite i ljubavi prema životinjama,
 • zdravstveni razlozi vezani za prednosti bezmesne ishrane,
 • religijski razlozi,
 • duhovni razlozi,
 • ekološki razlozi i
 • ekonomski razlozi.

Vrste vegetarijanaca

Postoji više vrsta vegetarijanaca:

 • Vegetarijanci koji ne jedu meso.
 • Vegani potpuno odbacuju namirnice životinjskog porekla, uključujući jaja, mlečne proizvode i med.
 • Sirovi vegani koji jedu samo sirove biljne namirnice, većinom voće, povrće, orašaste proizvode, sjemenje i žitarice.
 • Makrobiotičari čija se ishrana zasniva samo na celim zrnima žitarica i mahunarki uzgajanih organski
 • Frutarijanci jedu samo plodove i sjemenje
 • i radikalni frutarijanci koji jedu samo plodove voća koje je samo palo na zemlju.
srecan svjetski dan vegetarijanstva

Prednosti vegetarijanskog načina ishrane

Vegetarijanski način ishrane ima i svoje prednosti i mane. Prednosti su vezane za smanjenje koncentracije masnoća u krvi zahvaljujući čemu vegetarijanci imaju prosečno nižu telesnu težinu, niži krvni pritisak i ređe oboljevaju od dijabetesa tipa 2.

Mana vegetarijanske ishrane se nekad vezuju za manji unos proteina. Međutim, studije su pokazale da vegetarijanska ishrana koja uključuje soju, heljdu, kinou, zrno konoplje je ishrana bogata svim esencijalnim aminokiselinama neophodnim za zadovoljavanje dnevnih potreba čak i sportista sa povećanim potrebama. Manjak omega 3 masnih kiselina koje služe za prevenciju kardiovaskularnih bolesti može se nadoknaditi uzimanjem orašastih proizvoda.

Dobro isplanirana i izbalansirana vegetarijanska ishrana koja sadrži povrće, voće, žitarice celog zrna, mahunarke, orašaste proizvode i semenje pruža sve neophodne nutrijente za zdrav život.